- Stærk på stivelse og cellevægge
- Ensartet fodring med et minimum af foderskifte
- Risiko spredning med tre stærke sorter
- God stay-green
- Stabile og standfaste sorter
Agromek står for døren.😃 Kom forbi vores stand J7170 på Agromek og få en snak med Ditte, Peter eller Lars om majs, raps eller korn. Vi glæder os til at se jer. Følg os på Facebook og få en goodie bag med varme sokker og en strik hue til den kolde tid. Vi star klar med en varm kop kaffe ☕. 😀
Virkelig imponerende rapsplanter og afgrøde ved Martin Justesen på Lolland 😊👍
Forsøgsmarken med syv LG sorter er sået den 12. august med en Tempo enkorns-såmaskine med 16-17 planter pr kvadratmeter. Afgrøden har på nuværende tidspunkt opnået 840 graddage. Det fascinerende ved enkorns-såmaskinen er, at alle frø placeres med lige stor afstand og ALLE planter bliver store. Ingen planter er sået oven i hinanden, og derfor står der ingen små planter i rækken. Det er allerede mini-juletræer alle sammen 😊
Optælling viser blot 10-13 planter pr kvadratmeter, men en biomasse på 2,2-2,9 kg ptr kvadratmeter, svarende til et N-optag på 100-130 kg N. Faktisk lå sorternes biomasse meget ens mellem 2,2-2,4 kg. Kun kraftigt voksende LG Aviron skilte sig ud med en biomasse på 2,9 kg.
Der er placeret 60 kg N i NS27-4 ved såning, og det burde egentlig være tilstrækkelig. Men start oktober begyndte de ældste blade at blive gule, så Martin gav marken yderligere 20 kg N, og med det lange milde efterår har det sandsynligvis været en god beslutning.
Der er nurset for afgrøden med to gange vækstregulering, 4 x 1/2 liter bor samt Epsotop. Vækstpunktet sidder perfekt ved jordoverfladen. Martin er meget obs på bortilførsel, da han har roer i sædskiftet. Rødderne ser generelt rigtige fine ud.
Potentialet er her lagt til endnu en god avl på Blandshavegaard - mega flot arbejde Martin. Det er en fornøjelse at besøge dig 👏😊
I et udfordrende efterår kan sortsvalg og forfrugt spille en betydelig rolle for afgrødens udvikling 😊
Seinhuus Gods ved Stevns har været udfordret af diverse faktorer i efteråret. Først og fremmest var det virkelig tørt, da de såede deres godt 100 ha med raps i perioden 26.-30. august. Der kom først nedbør ca. 3 uger efter såning, og noget af rapsen er derfor fremspiret uens.
Rapsen er sået med en gylleudlægger med 30 planter pr. kvadratmeter. Der er løsnet i 25 cm, og noget af gyllen er endt langt nede i sårillen, hvorved rapsen har haft svært ved at få fat i de 50 kg N i gyllen fra start. Derfor er der suppleret med yderligere 20 kg N i start oktober.
Også noget af frøet er endt langt nede i sårillen og har brugt mange kræfter på at fremspire. Det har også medvirket til den uens fremspiring.
Sidst men ikke mindst har sneglene været en kæmpe udfordring i år. De har været “foran” rapsen og har ædt områder i forsøgsmarken.
Sneglene har dog kun været et problem ved forfrugt rajgræs. Efter hvede har der ingen problemer været. LG Aviron sået efter hvede er vokset utroligt godt til, og her er en kæmpe biomasse på 3,4 kg pr. kvadratmeter svarende til et N-optag på 150 kg 😊
Lars Riis fra Mors bryder sig ikke om små pylre raps inden vinter 😊
Og det har han så heller ikke! Tværtimod har han en fantastisk flot mark med kæmpe store planter 😊👍
Forsøgsmarken med seks LG sorter er sået den 5. august efter vinterbyg og har opnået ca. 800 graddage. Der er stor visuel forskel mellem sorterne, og deres forskelle i væksthastighed om efteråret viser sig tydeligt. LG Aviron og LG Adeline har en kraftig vækst og vokser opret, mens LG Armada har en langsommere og mere flad vækst.
Biomassemålinger viser til gengæld ikke den store forskel mellem sorter. Sorter med mere flad vækst bliver mere kompakte og vejer det samme som de oprette typer. Biomassemålinger viser mellem 3,4-3,8 kg biomasse pr kvadratmeter for sorterne, svarende til et N-optag på 150-170 kg N. Der er tildelt 80 kg N til afgrøden, men den har altså optaget ca. det dobbelte. Imponerende når forfrugten vinterbyg gav meget højt udbytte.
Planterne har 12-14 blade, og de største planter har en pælerod på op til 40 cm samt en rodhalsdiameter på 3-4 cm! En enkelt af disse planter vejer 0,7 kg 💪 så skal der ikke mange planter til pr. kvadratmeter!
Marken er vækstreguleret 2 gange med først Caryx og siden Medax Top. Det er den ekstra forsikring, der anvendes, pga den tidlige såning. Vækstpunktet sidder lige som ønsket ved jordoverfladen 😊👌
Det er en fornøjelse at være i marken med to ligesindede begejstrede rapsnørder, der med god grund kan være stolte af deres efterårs-arbejde i marken. Her er potentiale til endnu et godt resultat 😀👏
I går stod de på podiet ved Landbrug og Fødevarers delegeretmøde i Herning og modtog Landbrugets arbejdsmiljøpris. Fordi de har forstået, at medarbejdere er en virksomheds vigtigste ressource. Det kræver faglighed, vision og handlekraft at lede et landbrug, men mest af alt kræver det forståelse for, at mennesker er hjertet i enhver virksomhed.
Stort tillykke herfra - et kæmpe skulderklap til lederteamet 😊👍👏
Fagligheden er også i top ved Agro-alliancen. Raps på mere end 400 ha står godt over hele linjen. Forsøgsmarken med 5 LG sorter er sået den 21. august efter rajgræs, tildelt i alt 60 kg N i handelsgødning i efteråret (45 kg N placeret ved såning) og er vækstreguleret en enkelt gang. Vækstpunktet sidder perfekt ved jordoverfladen.
Der er visuelt ikke den store forskel mellem sorterne. Biomassemålinger viser mellem 2,0-2,3 kg pr. kvadratmeter svarende til et N-optag på 90-105 kg N. Der er tildelt 28 kg P og 48 kg K i efteråret.
Der blev sprøjtet Kerb i dag og afgrøden er nu klar til vinter 😊